Are you over 18?

Yes
No

People under 18 are not allowed to consume alcohol.

 

Macedonië

De Republiek Macedonië blijft een van Europa's laatste onontdekte wijnlanden: een natuurlijk paradijs van wijngaarden, bergen, meren en rivieren, waar het leven verhuist naar een ander ritme, te midden van de uitgestrekte grandeur van rijke historisch ruïnes en idyllische dorpen die vrijwel onveranderd zijn gebleven over de eeuwen heen.

Wijn is een van de symbolen van het Macedonische land. Het geheim van de smaak van de Macedonische wijnen zit in de zon, die in centraal Macedonië, bij draagt aan de smaak van elle druivenpitten. Hoewel Macedonische wijnen voor veel mensen nieuw zou kunnen zijn, is de wijn niet helemaal nieuw voor Macedonië. Het land ligt in het midden van de Balkan en het maken van wijnen dateert van uit de oudheid. In dit gebied zijn wijnstok gevonden die 4000 jaar terug gaan.

In de eind jaren '90 is de Macedonische wijnindustrie een decennium van intensieve ontwikkelingen in de druiventeelt en het maken van nieuwe wijngaarden onder gaan, oude geherstructureerd, en toonaangevende producenten en wijnmakers zijn toegewijd om Macedonië op de internationale wijnkaart te zetten.

Macedonië heeft 24.000 hectare aan wijngaarden. Macedonische wijnhuizen produceren jaarlijks ongeveer 236.000 ton druiven, wat neerkomt op 220 miljoen liter wijn. Hiermee staat het land op de 25e plaats in de wereld. Slechts 5% van de Macedonische wijnproductie wordt gebruikt voor binnenlandse consumptie. De productie van druiven en wijn is een van de belangrijkste agrarische exportproducten van Macedonië. Het is de belangrijkste vorm van inkomsten voor 15.000 huishoudens. De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in de wijnproductie en techniek. Het resultaat is een bloeiende industrie. Macedonie heeft de ideale combinatie van een oude wijncultuur in combinatie met moderne technieken.

Klimaat
Macedonië ligt tussen de 40° en 43° breedtegraad, in dezelfde klimaatzone (C2) als de Côtes du Rhône, Rioja en Toscane. Hiermee hebben ze een ideale bodemgesteldheid voor de wijnbouw. De intense aroma van de Macedonische wijnen is het resultaat van de gecombineerde invloed van de Middellandse Zee en continentaal klimaat, met warme zomerdagen en koelere nachten. Het naburige gebergte schermt het land af van koude lucht uit het noorden. Een lang rijpingsproces van de druiven concentreert de suiker en zuren in de druiven, waardoor het rijke kleuren en complexe aroma’s in de wijn geeft.

 

Wijnregio’s
Macedonië ligt in het centrum van de zuidelijke Balkan, ten noorden van Griekenland, ten oosten van Albanië en ten westen van Bulgarije. Macedonië is een land met veel mineralen, rivieren en bergen en dus een mogelijk grote diversiteit aan terroir. Terroir is dat men in de wijn ‘de bodem’ kan proeven. Dit is de eerste eigenschap van goede wijn. Macedonië heeft drie belangrijke wijnregio’s die weer verdeeld zijn in 16 streken. Deze wijnstreken worden gekenmerkt door verschillende productieomstandigheden en door andere intensiteit van de productie.

 

Pelagonia-Polog: bevindt zich in het westen aan de grens met Albanië. Dit wijngebied is gelegen op de hoogvlakten en kleinere heuvels van Pelagonia en Polog (600 à 800 meter hoogte). Pelagonia bevindt zich rond het meer van Ohrid, waar het toerisme weer volop in opkomst is. Er zijn vochtige winters en warme droge zomers. Deze regio wordt gekenmerkt door hoge temperatuurverschillen. De hoogste temperatuur is 41,2°C en het minimum -30,4°C. Hier komt 13% van de wijnproductie vandaan.                                                             
 
Povardarie: ligt in het centrum van het land, in het dal van de rivier Vardar. De belangrijkste steden zijn Skopje, Negotino en Kavadarci. Het is een gebied met hete zomers en een lange herfst. Dankzij de koele wind wordt het dal in de nachten verkoeld waardoor de druiven niet verschrompelen. De winters zijn zacht. Een ideaal klimaat voor de verbouw van druiven. 83% van de Macedonische wijnproductie vindt hier plaats. Hiermee is het kwantitatief en kwalitatief het belangrijkste wijngebied van Macedonië.
 
 Pchinja-Osogovo: ligt in Oost-Macedonië tegen Bulgarije aan. Dit is het meest bergachtige gebied. Het gematigde continentaal klimaat is frisser dan de twee andere gebieden. Maar ook hier zijn grote temperatuurverschillen. Er kan laat in het voorjaar en vroeg in de herfst al vorst voorkomen. In deze regio valt de meeste neerslag, zo´n 656 mm per vierkante meter. De wijnbouw is hier beperkt en vaak kleinschalig. Hier wordt 4% van de Macedonische wijn geproduceerd.  
 

Wijnhandel Alexander 

In de zomer van 2014 heb ik een ontdekking gedaan die men in Macedonië al eeuwengeleden heeft gedaan en dat is wijn. Men maakt hier hele mooie wijnen die op een eigenzinnige manier het karakter van Macedonië weergeeft en hiermee zeer zeker aan de behoefte van de professionel en het genot voor de wijnliefhebber voldoet. Wijn is het tweede export product van Macedonië en naar mijn mening zou dat gerust het eerste product mogen worden.

Mijn passie voor wijn is ontstaan aan de kust van Spanje toen ik 23 jaar was, de wijn die ik daar met mijn familie heb gedronken heeft mijn beeldvorming rond wijn bepaalt. Een witte wijn (nog geen vivino app) met een fris en bloemige geur die in de mond heel vol en sappig proefde beetje zoet? beetje zuur? een bittertje? kortom perfect in balans en toen kwam de afdronk, een fluwelen afdronk met de smaak van caramel of vanille... Wauw?

Dus we hebben uitstekende Macedonische wijn en mijn passie en bewondering voor wijn. Maar de Macedonische wijn heeft nog geen prominente plek op de Nederlandse wijnmarkt, hier ga ik verandering in brengen. Wanneer u deze stelling wilt komen testen bezoek dan een van onze proeverijen en ervaar zelf dat er voor elke persoonlijkheid een passende wijn is te vinden. Geen tijd om een proeverij te bezoeken bij u in de buurt, geen probleem. U kunt altijd een van onze speciaal geselecteerde proefdozen bestellen of zelf een samenstellen.

Nou kan ik me voorstellen dat u zich afvraagt waarom ik me specifiek voor de Macedonische wijnen inspan en niet voor bijvoorbeeld een Franse, Zuid-Afrikaanse, Duitse of Nieuw-Zeelandse wijn. Allemaal hele mooie wijnlanden en men zou op basis van herkomst zo wijn uit een van deze landen kopen. Het antwoord hier op is simpel, mijn vader is Macedoniër me moeder Nederlandse. Ik ben hier geboren en getogen naar alle tevredenheid en zou misschien wel oud willen worden in Macedonië rond om een mooie wijngaard. Wat een prachtig mooi land dat een ieder zeker eens gezien zou moeten hebben.

 

- Trajko Mitkov -